Ακράτεια

Ακράτεια των ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων από την ουροδόχο κύστη, η οποία εκτός από πρόβλημα υγιεινής αποτελεί και κοινωνικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα αυτό προκαλεί άγχος και κοινωνικό αποκλεισμό και μπορεί να περιορίσει τις κοινωνικές και καθημερινές δραστηριότητες ενός ανθρώπου. Πρώτο βήμα στην αντμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η αναγνώριση του προβλήματος και μετά η επίσκεψη στο γιατρό που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για να θεραπεύσει αυτή την πάθηση
Αιτίες της ακράτειας
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια. Ορισμένες από αυτές είναι προσωρινές και όταν αντιμετωπιστούν συνήθως η ακράτεια σταματά. Σε αυτές ανήκουν:

• Ουρολοίμωξη
• Δυσκοιλιότητα
• Φάρμακα
• Αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και ανθρακούχων αναψυκτικών

Άλλες αιτίες ακράτειας δεν είναι προσωρινές και περιλαμβάνουν:

• Αδυναμία των μυών που συγκρατούν την ουροδόχο κύστη στη θέση της
• Υπερδραστήριοι ή υποδραστήριοι μυες της ουροδόχου κύστης
• Ανεπάρκεια ορμονών, ειδικά των οιστρογόνων
• Νευρολογικές παθήσεις (για παράδειγμα Πολλαπλή Σκλήρυνση, Parkinson)

Ταινία ακράτειας ούρων
Από τις αρχές του 2000, το θυρεοειδές τρήμα περιγράφηκε ως το πλέον κατάλληλο σημείο της λεκάνης για ασφαλή τοποθέτηση ταινιών για την θεραπεία της ακράτειας ούρων από προσπάθεια. Η προσέγγιση μέσω του θυρεοειδούς τρήματος είναι ασφαλέστερη καθώς οι κίνδυνοι τραυματισμού του εντέρου και της ουροδόχου κύστης είναι σημαντικά μειωμένοι, όπως επίσης και ο κίνδυνος αιμορραγίας. Η στήριξη μέσω του τρήματος παρέχει καλύτερη ανατομική θέση στην ταινία και άρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Δεν απαιτούνται κοιλιακές τομές και η επιστροφή στο σπίτι γίνεται μετά από 24 ώρες. Πραγματοποιείται μια μικρή τομή στον κόλπο και το κολπικό επιθήλιο αποκολλάται από την ουροδόχο κύστη. Οι βελόνες περνάνε μέσα από πολύ μικρές τομές στην βουβωνική χώρα και μπορούν να ψηλαφηθούν απευθείας από τον χειρουργό με ένα δάχτυλο που θα έχει εισαχθεί στην κολπική τομή. Έτσι καθοδηγούνται απευθείας στην ακριβή θέση του πλευρικού πυελικού τοιχώματος όπου θα τοποθετηθεί η ταινία βοηθώντας έτσι στην προστασία της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας από πιθανό τραυματισμό.
Τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται σε 90%, ενώ σημαντικά στοιχεία είναι η γρήγορη επιστροφή της ασθενούς στο σπίτι και στην εργασία της καθώς και το σημαντικά χαμηλότερο κόστος της επέμβασης σε σχέση με τις χειρουργικές επεμβάσεις του παρελθόντος . Τεχνικά ωστόσο, η μέθοδος είναι δύσκολη, και απαιτεί προηγμένη χειρουργική ικανότητα και εξειδίκευση.

Πρόπτωση κολπικού κολοβώματος
Η πρόπτωση του κολπικού κολοβώματος μετά από κοιλιακή ή κολπική υστερεκτομή αποτελεί ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες με μεγάλη δυσκολία επιτυχούς αντιμετώπισης. Η κοιλιακή ιεροκολποπηξία ,με την τοποθέτηση ενός πλέγματος στην κορυφή του κόλπου που καθηλώνεται στη συνέχεια στο ιερό οστούν, ήταν η πιο επιτυχής επέμβαση έως τώρα. Σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας μια χειρουργική λαπαροσκοπική προσέγγιση με τοποθέτηση πλέγματος καθήλωσης του κολπικού κολοβώματος στο ιερό οστούν, με άριστα ποσοστά θεραπείας (>92%)  και τυπική παραμονή στο νοσοκομείο για 24 ώρες με μειωμένες επιπλοκές.