Ενδομητρίωση

Τι είναι ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα από το εσωτερικό της μήτρας εμφυτεύονται και μεγαλώνουν σε μέρη εκτός της μήτρας. Αυτό συμβαίνει γύρω από την μήτρα και τις ωοθήκες καθώς και σε άλλα σημεία της περιτοναικής κοιλότητας. Όπως η εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) αιμορραγεί κατά την περίοδο, οι έκτοπες εστίες του ενδομητρίου μπορούν επίσης να αιμορραγούν, δημιουργώντας έτσι κατά τόπους ινώδη ιστό (ουλές ή συμφύσεις).

Η ενδομητρίωση είναι η δεύτερη πιο συνήθης γυναικολογική πάθηση. Συναντάται περισσότερο σε γυναίκες ηλικίας 25 με 40 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει μια γυναίκα και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η περίοδος της.

Γιατί είναι απαραίτητη η επέμβαση;

Σε ορισμένες γυναίκες, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς πόνους. Αυτοί οι πόνοι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως καθώς και κατά τη σεξουαλική επαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ένας συνεχής πόνος στην πυελική κοιλότητα, ο οποίος μπορεί να χειροτερέψει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εάν δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή, τότε θα πρέπει να γίνει επέμβαση.
Επίσης η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα είτε λόγω των συμφύσεων που αλλοιώνουν τη σαλπιγγοωοθηκική σχέση είτε λόγω κάποιων ανοσολογικών παραγόντων.

Χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης

Η εγχείρηση για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης θα γίνει είτε με ανοικτή επέμβαση είτε προτιμότερα με λαπαροσκόπηση. Με την ανοικτή επέμβαση, ο χειρουργός αφαιρεί τις εστίες της ενδομητρίωσης, μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιακή χώρα.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της ενδομητρίωσης είναι:
• Λιγότερες και μικρότερες ουλές
• Λιγότερος πόνος
• Μικρότερες πιθανότητες μολύνσεων και εσωτερικών συμφύσεων
• Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
• Γρηγορότερος χρόνος ανάρρωσης

Τι είναι η λαπαροσκοπική εγχείρηση;

Η λαπαροσκοπική εγχείρηση περιλαμβάνει μικρές τομές (1-1,5 εκ)μέσω των οποίων περνάνε ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Η κοιλιά διατείνεται με τη χορήγηση αερίου (CO2). Ο χειρουργός μπορεί να δει μέσα στην κοιλιά, με την βοήθεια του λαπαροσκόπιου το οποίο είναι ένα είδος τηλεσκόπιου με ισχυρό φως. Μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα συνδέεται με το λαπαροσκόπιο και έτσι προβάλλεται μια καθαρή εικόνα σε οθόνη.

Για να δημιουργηθεί χώρος γύρω από τα ζωτικά όργανα και για να μπορέσει ο χειρουργός να έχει μια καθαρή εικόνα, εισάγεται διοξείδιο του άνθρακα μέσα στην κοιλιά. Τότε γίνονται δύο ή τρεις μικρές τομές μέσω των οποίων, ο χειρουργός περνάει το λαπαροσκόπιο και ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Ένας μικρός καθετήρας θα εισαχθεί στον κόλπο, ο οποίος χρησιμοποιείται απαλά για να προσδώσει κλίση στην μήτρα, ώστε να μπορεί ο χειρουργός να έχει καλύτερη εικόνα.

Βλέποντας την επέμβαση από την οθόνη, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τυχόν συμφύσεις ή ινώδεις ιστούς, οι οποίοι διαταράσσουν τη φυσιολογική σχέση μεταξύ των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα – ωοθήκες – σάλπιγγες). Με τη μέθοδο αυτή μπορεί επίσης να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν ενδομητριωσικές κύστεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στις ωοθήκες.

Στη συνέχεια μπορεί συμπληρωματικά να δοθεί φαρμακευτική θεραπεία καταστολής της ωοθηκικής λειτουργίας για 3-6 μήνες προκειμένου να ατροφήσουν οι υπολειπόμενες εστίες και να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.