Στάδια Εγκυμοσύνης

Α΄ τρίμηνο

Στις 6 εβδομάδες (4 εβδομάδες μετά τη σύλληψη) είμαστε σε θέση να ακούμε τους χτύπους της καρδιάς του εμβρύου με τη βοήθεια υπέρηχων. Το μήκος του  είναι περίπου 2 χιλιοστά και η ανάπτυξή του εντυπωσιακά γρήγορη.

Μία εβδομάδα αργότερα (7η εβδομάδα) το μήκος του είναι περίπου ένα εκατοστό και στη φάση αυτή αναπτύσσονται τα χέρια και τα πόδια καθώς και το σύνολο των οργάνων όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, το έντερο, το πάγκρεας και οι βρόγχοι.

Την 8 εβδομάδα δημιουργούνται τα οστά στα άνω και κάτω άκρα και αρχίζουν να διακρίνονται οι οφθαλμικοί κόγχοι, η μύτη και το στόμα. Ο πλακούντας αρχίζει να σχηματίζεται και προοδευτικά αναλαμβάνει το ρόλο του στη διατροφή του εμβρύου.Τις επόμενες 3 εβδομάδες αναπτύσσεται ταχύτατα τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχηματισμό οργάνων.

 

Β΄ τρίμηνο

Την 12η εβδομάδα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη όλων των οργάνων του εμβρύου, τα οποία στη συνέχεια θα μεγαλώνουν και θα ωριμάζουν έως τον τοκετό. Στη φάση αυτή εκτελείται η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας για την ανίχνευση κυρίως του συνδρόμου Down. Το αμνιακό υγρό αυξάνεται καθώς τα νεφρά του μωρού λειτουργούν και  παράγουν ούρα. Το έντερο επίσης λειτουργεί και το έμβρυο καταπίνει αμνιακό υγρό. Τα γενετικά όργανα σχηματίζονται και παίρνουν την τελική τους μορφή.

Περίπου τη 19η εβδομάδα γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις του εμβρύου και από τη μητέρα. Το μέγεθός του τώρα είναι τέτοιο που επιτρέπει τη σωστή μελέτη με τους υπερήχους και για το λόγο αυτό στη φάση αυτή εκτελείται και ο υπερηχογράφημα β΄επιπέδου (αναλυτικό υπερηχογράφημα). Η ωρίμανση των συστημάτων συνεχίζεται τις επόμενες εβδομάδες.

 

Γ΄ τρίμηνο

Την 28η εβδομάδα το έμβρυο έχει μήκος περίπου 25cm. Τώρα τα μάτια είναι λίγο ανοιχτά και υπάρχουν οι βλεφαρίδες ενώ το κεφάλι έχει αρκετά μαλλιά και το δέρμα είναι λίγο ρυτιδωμένο. Την 32η εβδομάδα το έμβρυο έχει μήκος περίπου 30cm και το μόνο όργανο που δεν έχει ωριμάσει πλήρως είναι οι πνεύμονες. Στη φάση αυτή εκτελείται το υπερηχογράφημα ανάπτυξης (Doppler) που εκτιμά τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου κατά την είσοδό του στους 2 τελευταίους κρίσιμους μήνες της ενδομήτριας ζωής του. Στις 36 εβδομάδες το σώμα του πλέον έχει την όψη μωρού, οι πνεύμονές του έχουν ουσιαστικά ωριμάσει και αρχίζει πλέον η διαδικασία της καθόδου του μέσα στην πύελο της γυναίκας (εμπέδωση) που θα έχει σαν κατάληξη την έξοδό του με τον τοκετό.