Στάδια Τοκετού

1ο στάδιο:διαστολή τραχηλικού στομίου

Το στάδιο της διαστολής χωρίζεται σε 2 φάσεις:

Α) τη λανθάνουσα, όπου η διαστολή φτάνει τα 2-3 εκατοστά και  διαρκεί, στην πρωτοτόκο, περίπου 6 ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος της φάσης αυτής, η επίτοκος το περνά στο σπίτι. Με την έναρξη της διαστολής, ο τράχηλος αρχίζει να ανοίγει και η παχύρρευστη βλέννα ξεκολλά. Καθώς ο τράχηλος διαστέλλεται, σπάνε τα τριχοειδή αγγεία και γι αυτό η βλέννα είναι πολλές φορές ελαφρώς αιματηρή.

Β) την ενεργό φάση, η οποία ξεκινά από τα 3 εκατοστά και καταλήγει στην τελεία διαστολή του τραχήλου, δηλαδή τα 10 εκατοστά. Στη φάση αυτή σιγά-σιγά η μήτρα, ο τράχηλος και ο κόλπος θα γίνουν ένας ενιαίος σωλήνας από όπου θα γεννηθεί το μωρό. Όσο πιο συχνές και παρατεταμένες είναι οι συστολές, τόσο πιο σύντομα θα συμπληρωθεί η διαστολή.

Στο στάδιο αυτό του τοκετού είναι πολύ σημαντικό η μέλλουσα μητέρα να είναι χαλαρή και να αναπνέει σωστά. Η χαλάρωση είναι απαραίτητη γιατί έτσι ξεκουράζονται οι μύες, οι οποίοι όταν είναι χαλαροί δεν ξοδεύουν οξυγόνο. Έτσι όλο το οξυγόνο μεταφέρεται μόνο στο μωρό και δεν σπαταλάται χωρίς λόγο. Επιπλέον αν την ώρα του τοκετού η μητέρα σφίγγεται, τα νεύρα και η μήτρα συσπώνται, προκαλώντας έντονο πόνο και εξάντληση. Εκμεταλλευτείτε τα διαστήματα μεταξύ των συστολών για ξεκούραση και ανασυγκρότηση.

2ο στάδιο: εξώθηση

Όταν η διαστολή γίνει τελεία, ξεκινά η περίοδος της εξώθησης. Το έμβρυο πιέζεται από τις συστολές της μήτρας, σπρώχνεται προς τα έξω και γεννιέται! Στο στάδιο αυτό το αίσθημα του πόνου μειώνεται και αντικαθίσταται με ένταση, πίεση και τάση για «σφίξιμο» προς τα κάτω. Η συμβολή της επιτόκου εδώ είναι ανεκτίμητη γιατί από τις εξωθήσεις που θα κάνει, εξαρτάται ο χρόνος κατά τον οποίο θα γεννηθεί το έμβρυο. Κατά μέσο όρο το στάδιο αυτό διαρκεί 30-45 λεπτά.

3ο στάδιο: υστεροτοκία

Λίγα λεπτά μετά τη γέννηση του εμβρύου και καθώς η μήτρα συνεχίζει να συστέλλεται, αποκολλάται και εξέρχεται ο πλακούντας. Το στάδιο αυτό διαρκεί ελάχιστα λεπτά και η λεχώνα πια, συνήθως δεν το αντιλαμβάνεται.